banner

BAND X   TOELICHTING

Bij de facsimile-uitgave behoort een begeleidend boek door Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Daarin worden de achtergronden en samenstelling van de 9‑delige atlas uiteengezet. Dit in de context van de geschiedenis van de cartografie van Nederland en deels ook BelgiŰ, de vroegere Zuidelijke Nederlanden tot de beginjaren van het Koninkrijk der Nederlanden. Begrippen worden verklaard en een aantal kaartmakers wordt afzonderlijk behandeld.
Het hoofddeel bestaat uit carto-bibliografische en inhoudelijke beschrijvingen van de meer dan zeshonderd kaarten in de vorm van korte essays van 300 tot 1500 woorden. Daarbij worden alle kaarten duidelijk afgebeeld. Als bijzondere aanvulling op het facsimile worden grote wandkaarten die daarin meestal per afzonderlijk deelblad op ware grootte gereproduceerd zijn in het begeleidende boek afgebeeld als complete kaart, met alle versieringen, wapenranden en dergelijke op de juiste plaats.
Referenties verwijzen naar belangrijke publicaties waarin de kaarten nader beschreven en onderzocht zijn. In sommige gevallen verduidelijken bladindexen aanvullend de onderlinge ligging van de kaartbladen.